Planning Use Classes FAQs

Expert answers to common planning use class questions

Planning use classes determine how buildings and land can legally be used. This FAQ explains the main use classes, Use Class E, changes of use, HMOs, sui generis uses and when planning permission may be required.

Use classes, changes of use and planning permission

Understanding use classes is critical when changing the use of land or buildings. Whether you are converting commercial premises, operating an HMO or assessing Permitted Development opportunities, the correct use class can significantly affect planning requirements. The questions below cover some of the most common questions we are asked about Planning Use Classes in England. If you have any further questions, please get in touch with Cedar Planning.

01

What are planning use classes?

Use classes categorise how land and buildings are used for planning purposes.

+

Planning use classes group different land uses and building activities into categories under the Use Classes Order.

The use class of a property can affect whether planning permission is needed for a proposed change of use.

02

What is Use Class E?

Use Class E combines a range of commercial, business and service uses.

+

Use Class E was introduced to provide greater flexibility between a range of commercial uses without requiring planning permission for every change.

Common uses within Use Class E include:

  • Shops.
  • Offices.
  • Restaurants and cafés.
  • Gyms and indoor fitness spaces.
  • Medical and health services.
  • Nurseries and day centres.
  • Financial and professional services.

Although changes within Class E are often flexible, external works, or planning conditions may still require planning permission.

03

What is a change of use in planning?

A change of use occurs when land or buildings move between planning use classes.

+

A change of use normally occurs when a property moves from one planning use class to another, such as from a shop to residential use or from a dwellinghouse to an HMO.

Some changes of use require planning permission, while others may benefit from Permitted Development Rights.

04

What is a sui generis use?

Sui generis uses sit outside the standard use classes.

+

Sui generis means "in a class of its own". These uses do not fall within the standard use class categories.

  • Large HMOs (7 or more unrelated occupants).
  • Public houses.
  • Hot food takeaways.
  • Theatres.
  • Petrol filling stations.

Changes involving sui generis uses often require planning permission.

05

What use class is an HMO?

Small HMOs usually fall within Class C4, while larger HMOs are often sui generis.

+

Small HMOs occupied by between 3 and 6 unrelated individuals generally fall within Use Class C4.

Larger HMOs with 7 or more unrelated occupants are commonly treated as sui generis uses.

06

Can I change between use classes without planning permission?

Some changes benefit from Permitted Development Rights.

+

Certain changes of use can take place under Permitted Development Rights without full planning permission.

However, this depends on the specific use classes involved, site constraints, prior approval requirements and whether rights have been removed by Article 4 Directions or planning conditions.

07

What use class is residential use?

Most standard dwellinghouses fall within Use Class C3.

+

Standard residential dwellinghouses are generally classified as Use Class C3.

This includes occupation by single households and some small groups living together as a single household.

08

Do Article 4 Directions affect changes of use?

Yes — Article 4 Directions can remove Permitted Development Rights.

+

Article 4 Directions can remove certain Permitted Development Rights, meaning planning permission may be required even where it would otherwise not normally be needed.

These are commonly used for HMOs and commercial-to-residential changes in some areas.

09

What is Use Class F?

Use Class F covers learning and non-residential institutions as well as local community uses.

+

The following uses are commonly found within Use Class F1

  • Provision of Education (F1(a)).
  • Display of works of art (F1(b)).
  • Museums (F1(c)).
  • Libraries (F1(d)).
  • Public halls or exhibition halls (F1(e)).
  • Public worship or religious instruction (F1(f)).
  • Law courts (F1(g)).

The following uses are commonly found within Use Class F2

  • Shops 280sqm or smaller that sell essential goods and there is no other facility within 1km (F2(a))
  • Halls or meeting places for local community (F2(b)).
  • Areas or places for outdoor sport or recreation (F2(c)).
  • Swimming pools or skating rinks (F2(d)).
10

What is a C1 Use Class?

C1 Use Class covers hotels, boarding and guest houses where no significant element of care is provided (excludes hostels).

+

Cedar Planning advises on planning use classes, changes of use, HMOs, commercial premises, mixed-use schemes and Permitted Development opportunities.

We can assess whether planning permission is required and advise on the most appropriate strategy.

11

What is A1 Planning Use Class?

The A1 Planning Use Class in England has been replaced by Class E which offers greater flexibility for many high street properties.

+

Class A1 of the Use Classes Order used to cover shops, in particular the following types of shops:

  • Retail sale of goods other than hot food.
  • As a post office.
  • For the sale of tickets or as a travel agency.
  • For the sale of sandwiches or other cold food for consumption off the premises
  • For hairdressing.
  • For the direction of funerals.
  • For the display of goods for sale.
  • For the hiring out of domestic or personal goods or articles.
  • For the reception of goods to be washed, cleaned or repaired.

This has now been replaced by the wider Use Class E category. This relatively new use class has been introduced to offer greater flexibility for commercial premises in the high streets.

12

Can I move between uses within the same use class?

It may be possible to change the use of a property from one use to another which are within the same Use Class without planning permission. However, careful attention is required.

+

Moving between uses within the same use class can often be done without planning permission. However, you will need to ensure that there are no planning conditions which restrict this right.

Prior to the introduction of the wide Use Class E, planning permission would often be required for relatively minor changes of commercial use. For example, planning permission would have been needed to change the use of a building from a shop to an office.

Use Class E provides a more flexible approach to commercial premises. Government guidance confirms that the movement from one primary use to another within the same use class is not development, and does not require planning permission. However, planning conditions are often used to restrict potential uses of properties, and you will need to check that this doesn't apply to your property.

Planning permission may also be required for any external alterations to the building to allow for the change of use. For example, advertising, new windows and doors, or extractor fans.

At Cedar Planning we regularly advise on matters relating to commercial premises, and can support our clients with Certificate of Lawfulness applications to confirm the lawful use of commercial properties.

Need advice on planning use classes?

Cedar Planning provides professional advice on use classes, changes of use, HMOs, commercial premises, Article 4 Directions and Permitted Development Rights across England.

Contact Cedar Planning